Αποκτώ θετικές συνήθειες μέσα από το παιχνίδι

DRASTIRIOTITES4L

Η αίθουσα «Δεξαμενές Καθαρισμού» Δ10 στην Τεχνόπολη γέμισε από εκατοντάδες παιδιά των 60 Δημοτικών Σχολείων του Δήμου της Αθήνας, στα οποία τους προηγούμενους μήνες εφαρμόστηκε με επιτυχία το Πρόγραμμα Οδοντιατρικής Βοήθειας για Παιδιά ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ. Οι δραστηριότητες απευθύνονταν σε παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού με κεντρική ιδέα οι μαθητές να παίξουν και να εφαρμόσουν δραστηριότητες που θα τα βοηθήσουν να αντιληφθούν τη σημασία της στοματικής υγιεινής και να αποκτήσουν θετικές συνήθειες. Πόσα και ποια είναι τα δόντια μου; Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τα πλύνω; Πώς τα μικρόβια «κρύβονται» ανάμεσα στα δόντια μου; Και μια βόλτα στον οδοντίατρο τελικά δεν είναι άσχημη ιδέα!

Τα παιδιά ασχολήθηκαν με:
• Ομαδικά παιχνίδια σωστής στοματικής υγιεινής! Μέσα από γιγάντιο ομαδικό πλύσιμο δοντιών και παιχνίδι κυνηγητού με οδοντόβουρτσες και μικρόβια τα παιδιά έμαθαν το σωστό πλύσιμο δοντιών ανακαλύπτοντας τις κρυψώνες των μικροβίων!

• Την εκμάθηση της χρήσης των δοντιών σε σχέση με την τροφή: Έγινε σύγκριση των δοντιών των παιδιών με αυτά των ζώων, δοκιμάστηκαν διάφορες τροφές και επιλέχθηκαν τα κατάλληλα δόντια για κάθε τροφή.

• Ποιο δόντι κάνει τι! Μπορείς να λιώσεις μια πλαστελίνη με το «γάντι κοπτήρα»; Να κόψεις μικρά κομματάκια με έναν προγόμφιο; Μεταμορφώνοντας τα χέρια σε δόντια, κάθε παιδί δοκιμάζει να ολοκληρώσει τις αποστολές που εμφανίζονται.

• Τα μικρόβια και πώς αυτά μετακομίζουν στα δόντια! Εμπνευσμένο από την ιστορία του Σοκολάκη και της Ζαχαρούλας Τρυποδόντη, τα παιδιά αντιλήφθηκαν τη διαδικασία καταστροφής της αδαμαντίνης των δοντιών από την τερηδόνα και τη ζάχαρη.

• Τη δυνατότητα να διαλέξουν το χαμόγελό τους! Διαφορετικές οδοντοστοιχίες ή διαφορετικής κατάστασης ζωγραφισμένες πάνω σε καθρέπτες, ενώ τα παιδιά πειραματίζονται και διαλέγουν το χαμόγελο που προτιμούν!

• Ανοιχτή εικαστική περιπέτεια για τον «ιδανικό οδοντίατρο». «Ο αγαπημένος μου οδοντίατρος είναι αυτός που…». Τα παιδιά ζωγραφίζουν σε καμβά το δώρο που θα ήθελαν να προσφέρουν στο τέλος της ημέρας στον οδοντίατρο που τους έχει βοηθήσει και τους έχει μάθει πώς να φροντίζουν τα δόντια τους.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Παιχνιδαγωγείο και ήταν ανοιχτό στα παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου.

Comments are closed.